tirsdag 22. mars 2011

Portrett.

I fototimen i dag hadde vi et læringsoppdrag som gikk ut på og ta portrettbilder, vi skulle legge vekt på forskjellig lys og uttrykk på modellen som i midt tilfelle var Alice.

Et portrett er et bilde eller en skildring av et bestemt menneskes individuelle særtrekk, i billedkunster er dette som oftest ansiktet, i litteraturen er dette personens indre og ytre egenskaper. Selv om mange portretter prøver å gjengi modellen så riktig og likt som mulig, er ale portretter mer eller mindre beviste tolkninger av en personlighet eller en rolle.

På bildet under var ideen var og prøve og skape en stor kontrast i bildet, ikke bare i lyset men også i fargene. Dette syntes jeg at jeg klarte, det er store kontraster både i lyset i ansiktet til Alice, og i bakgrunnen med de grønne og blå rutene. Alice sitter i skyggen som gjør at sollyset ikke er så sterkt, men allikevel skaper fine kontraster i ansiktet til Alice.


Kamera: Nikon d60.  Lukkertid: 1/250. Blender: f/5,1. ISO: 100

På bildet under fordeler lyset seg jevnt på ansiktet til Alice, man kan se at det er han som er i fokus, og det er store kontraster mellom henne og den mer fargerike bakgrunnen. Lyset i ansiktet til Alice gir et fint liv i bildet, og skaper små kontraster mellom de helt lyse skinnene og den lyse skyggen helt inne ved øynene. Den mørkeste skyggen er under haken, der håret og haken skygger for lyset. Jeg hadde ikke noen stor ide da dett bilde ble tatt, bare og prøve meg frem med lukketid og blender for og se hvordan lyset ble. Alice har et veldig "normalt" utrykk, et slikt som de fleste får når de blir fotografert.


Kamera: Nikon d60.  Lukkertid: 1/250. Blender: f/5,0. ISO: 100

På bildet under er lyset veldig jevnt fordelt, kontrastene på lyset i ansiktet er ikke veldig store, men de er store nok til at man kan se at lyset treffer ført nesen, og at man kan se at skyggene er større under haken og langs konturen av ansiktet. Den største kontraster er mellom Alice og den fargerike bakgrunnen, og ideen var heller ikke på dette bildet noe veldig spesiell, annet enn og prøve og fange et ikke "tillaget" uttrykk.

Kamera: Nikon d60.  Lukkertid: 1/250. Blender: f/5,6. ISO: 100

Bildet under er litt forskjellig fra de andre, med at det er tatt på høykant. Dette fører til at jeg får mindre av bakgrunnen og mer av Alice med på bildet. Hun har et ganske normalt smilende uttrykk i ansiktet. Lyset fordeler seg jevnt, og lager små kontraster i ansiktet, man kan likevel se at det er mørkest under haker, og at lyset treffer best på nesen og skinnene. Ideen med dette bilde var og få mer av Alice og mindre av bakgrunnen med, dette er da grunnen til at bildet ble tatt på høykant.

Kamera: Nikon d60.  Lukkertid: 1/250. Blender: f4,5. ISO: 100

1 kommentar: